Domácí vaření


       Jedním z hlavních dnešních problémů je přemíra silně průmyslově zpracovaného jídla v obchodech, které je pro lidský organismus nejen špatně stravitelné, ale často škodlivé až jedovaté. Když se rozhlédnu v jakémkoli supermarketu, vidím hlavně slazené barevné limonády, uzeniny, trvanlivé (tedy chemizované) pečivo, mléko, jogurty, mražené pizzy a hotová jídla .... všechno je slazené, barvené a plné další chemie pro trvanlivost, chuť, barvu, lesk ....

       V restauracích převládají podřadné suroviny, zaměňují se za levnější (například místo másla se používá Hera na pečení), v kuchyních panuje stress, suroviny se ne vždy správně skladují, používají se chemická dochucovadla ... a výsledkem ve většině případů je drahé jídlo, které si doma uděláte mnohem lépe, chutněji, daleko levněji a z kvalitních, čerstvých zdravých surovin - a proč byste si vy doma do vlastního jídla sami sypali nějakou průmyslovou chemii?

      Vaření doma je především o tom, že máte od prvního do posledního kroku kontrolu nad tím, co si koupíte, co s tím uděláte - a tak víte přesně, co si vkládáte do úst. Pokud se tedy doma sami dobrovolně nezabíjíte donáškou z fastfoodu, slanými brambůrky, coca-colou a alkoholem (pak tuto stránku opusťte, bude vám k ničemu) a zajímá vás, jak jíst dobře, zdravěji i mnohem levněji, naučte se vařit ze základních surovin a s přírodními dochucovadly, jako je přírodní koření, bylinky a pod ...

       Vařím doma celý život a osm let jsem vařil jako profesionální kuchař ve více než deseti restauracích, hotelech a bistrech. Vím, o čem právě píšu a jak se v Čechách vaří.

      Jídla a techniky vaření, která vám postupně v této rubrice představím, jsou celkem běžná jídla, dají se připravit jednoduše, suroviny sežene téměř všude a stačí vám jen základní vybavení vaší kuchyně. Důležité je, že budeme vařit z čerstvého masa, zeleniny, ovoce, brambor ... mouky (nebo ovesných vloček), másla, mléka ..., že budeme kupovat promyšleně a levně. Kořenit začneme čistým kořením a bylinkami - víte, že polovinu všelijakých kořenících směsí z obchodů tvoří obyčejná sůl? Poděkuje vám nejen vaše peněženka, ale i zdraví.